Alles wat je moet weten - Lapland
Staat Lapland op je bucketlist? Het internet staat vol tips en informatie. Ik help je als je door de bomen het bos even niet meer ziet. Trust me, met deze tips ga jij voorbereid op reis!
Zo overleef je de kou!
In Lapland kan het behoorlijk koud worden. Toen ik er was daalde de temperaturen zelfs tot -25! Hier draait het allemaal om laagjes en slim inpakken. Dit is wat je echt nodig hebt:
Winterkleding die iets groter is: Zorg dat je kleding niet te strak zit. Een beetje extra ruimte zorgt ervoor dat er lucht tussen je lagen kan blijven, wat helpt om je warm te houden. Zit ook lekkerder als je laagjes aantrekt.
Beweeg, blijf warm: Hoe verleidelijk het ook is om stil te staan bij dat prachtige uitzicht, blijf in beweging! Het helpt je om warm te blijven, vooral als de temperatuur flink onder nul duikt.
Droge lagen kleding: Draag meerdere lagen die droog blijven, zoals een thermobroek, thermoshirt en een dikke trui. Katoen vermijden, want nat katoen houdt kou vast.
Bedek zoveel mogelijk huid: Dit betekent balaclava, muts, handschoenen en een sjaal. Je gezicht zal je dankbaar zijn.
In je koffer/handbagage
Ski-kleding: Handig, maar vaak kun je ook bij resorts en activiteiten een warme overall en snowboots lenen. Scheelt heel wat geld én ruimte in je koffer. Al hoewel vliegen op je snowboots ook niet verkeerd is aangezien je direct in de kou belandt.
Snowboots: In Lapland draag je niks anders! Combineer met twee paar sokken: normale plus ski- of wollen sokken. Vergeet niet dat je tenen wel moeten kunnen bewegen. Andere schoenen kan je echt thuislaten haha.
Handschoenen: Dubbele lagen zijn key! Dunne handschoenen (om foto’s te kunnen maken met je telefoon) met grotere, waterdichte handschoenen erover. Bij veel activiteiten raden ze wanten aan. Hierdoor kunnen je vingers beter bewegen.
Joggingspak: Een lekker warm joggingspak is heerlijk om na een activiteit in thuis te komen. Iets wat je even makkelijk over je thermokleding aantrekt als je van plan bent zo weer naar buiten te gaan, maar je ski-kleding even op moet drogen.
Thermosfles: Een goede thermosfles is geen overbodige luxe om bij je te hebben. Op de meeste verblijfplaatsen hebben ze wel een waterkoker op de kamer staan. Vul je fles voor je op pad gaat met thee of warme chocomelk om je af en toe even op te kunnen warmen.
Powerbank: Door de kou gaat je telefoon nog sneller leeg. Een powerbank kan je dus wel goed gebruiken! Vooral als je ook foto’s en video’s maakt met je telefoon.
Heatpads & Vaseline: Last but not least - warmtepleisters. Dit is echt mijn lifesaver geweest. Plak ze op je rug, buik of voeten. Die van de Action blijven echt 12 uur lang warm en voelen net aan als kleine kruikjes op je lichaam. Smeer je huid en lippen vooral in met vaseline, want dit helpt je huid beschermen tegen de kou. Een beetje op je haar kan trouwens ook geen kwaad aangezien het waarschijnlijk héél statisch wordt en ook nog weleens kan bevriezen haha.
Camera: Hoe leg je dit avontuur vast?
Lapland is een droom voor fotografen! Of je nou een goede camera hebt of nog een oude op de plank hebt liggen: neem ‘m mee! Hier zijn een paar tips om te zorgen dat je geen enkel moment mist:
Batterijen: In de kou raken batterijen veel sneller leeg. Neem dus altijd extra batterijen mee en houd ze dicht tegen je lichaam om ze warm te houden. Het laatste wat je wilt, is dat je camera ermee stopt tijdens het noorderlicht.
Condensatie voorkomen: Wanneer je van de kou naar een warme ruimte gaat, kan er condens ontstaan op je lens en sensor. Laat je camera langzaam opwarmen door deze in je tas te laten voordat je hem binnen gebruikt.
Statief: Voor noorderlicht- en landschapsfotografie is een statief onmisbaar. Door de lange sluitertijden heb je een stabiele ondergrond nodig om scherpe beelden te krijgen.
Instellingen voor het noorderlicht: Voor het fotograferen van het noorderlicht kun je het beste handmatig scherpstellen op oneindig, een lage ISO gebruiken (tussen 800-1600), en een lange sluitertijd (10-30 seconden).
Mijn gear: Ik schoot mijn foto’s op mijn Canon R en voornamelijk met mijn 24-70mm lens. Verder had ik ook mijn 50 en 35mm lenzen mee en dus veel accu’s! Gebruik een cameratas die je makkelijk om kan hangen zodat je ook tijdens activiteiten als een sneeuwscootersafari je camera mee kan nemen! Oh en tegenwoordig kom je met je telefoon natuurlijk ook heel ver! Een telefoonhoesje met koord maakt het nog makkelijker om je telefoon snel te pakken er weer op te bergen onder je lagen kleding.
Vervoer
Lapland is uitgestrekt, maar gelukkig goed bereikbaar. Wij vlogen op Rovaniemi en van daaruit kun je verder reizen per bus, taxi of huurauto. Wij kozen ervoor om een taxi naar ons verblijf te nemen en van daaruit met de shuttelbus van het resort of de breng- en ophaalservice van een activiteit ons verder te verplaatsen. Ook taxi’s zijn is veelvoud te vinden, maar zoals alles in Lapland kunnen die rit prijsjes aardig oplopen.
Valuta en prijzen
In Finland betaal je gewoon met de euro en in de meeste steden kun je eenvoudig pinnen of met je creditcard betalen. Lapland is alleen dus geen goedkope bestemming. Voor een maaltijd in een restaurant betaal je al snel €25, en activiteiten zoals huskysafari’s of sneeuwscootertochten kunnen oplopen tot €100 of meer. Zorg ervoor dat je budget wat extra ruimte heeft voor deze unieke ervaringen! Tip: neem zakjes warme chocomel,
Extra Tips
Daglicht: In de wintermaanden is het in Lapland maar een paar uur per dag licht. Plan je activiteiten dus slim, en geniet van de lange, donkere nachten voor het spotten van het noorderlicht.
Noorderlicht: Het is niet altijd gegarandeerd, maar apps zoals Aurora Forecast helpen je om de beste momenten te voorspellen.